Villa: Hos Barça befinder kun de udvalgte sig

Sport 8. august 2011

Spørger: Javier Miguel

 

David Villa har i sin karriere scoret 278 mål i officielle kampe. Han er den mest scorende i det spanske landsholds historie med 47 kasser, hvilket er en mere end Raúl González. Sport har mødt asturianeren til et interview der her kan læses i dansk oversættelse:

 

Sidste år fik De ingen forsæson. Hvordan vurderer De Deres første forsæson hos Barça?

 

Tja, forventningerne og lysten er der. Det er ikke bare min første forsæson hos Barça, men faktisk har jeg i de seneste år ikke fået nogen forsæson. Forsæsonen er vital for at du skal befinde dig godt. Ikke at kunne gøre det, var et handicap.

 

Pep har offentligt sagt, at Villa er i bedre form end nogensinde. At der blot var en kamp, imod Manchester United i Washington, hvor De gik lidt ned i niveau.

 

Ja, jeg er enig med misteren. Den dag imod United havde jeg det ikke godt. Det fortalte jeg træneren. Det ved han udmærket, for han så mig. Men jeg gav ham besked om det. Jeg ved ikke om det var grundet varmen, men i første halvleg følte jeg mig meget udmattet. Sågar svimmel i nogle øjeblikke. Men det er sandt at jeg ellers, både i kampe og ved træningspas, har befundet mig rigtig godt.

 

Lever en angriber for og af mål?

 

Jeg har altid forsøgt at lave mange andre ting end at score mål. Hos de andre hold var jeg angriberen der var omdrejningspunktet, og her er det tydeligvis Leo. Jeg ved ikke noget bedre end at score mål, men jeg skal også lave andre ting for holdet. At vide at træneren ser dette arbejde er vigtigt.

 

 

Skal en værdsat angriber være egoistisk?

 

Jeg tror jeg bør være egoistisk i ordets gode forstand.

 

Og hvad vil det sige?

 

Altid at tænke på holdet. Men når du klæder om, bliver du glohed for at springe ind på banen, og så er det du skal tænke på at lave mål. Det er den slags egoisme jeg hentyder til. Altid at have i hovedet: ”I dag skal jeg score mål”. ”I dag skal jeg score mål”. Jeg ved jo ikke om en holdkammerat er bedre placeret. ”Så er det dig der skal skyde”. Det er ikke hvad jeg hentyder til.

 

Har De det skidt når De tilbringer adskillige kampe uden at score mål, selvom holdet vinder?

 

En angriber har altid brug for scoringen for at føle sig tilfreds med det hele. Men når holdet vinder, selvom jeg ikke finder vej til netmaskerne, føler jeg at jeg fuldt ud tager del i denne triumf.

 

Føler De scoringsslaveri?

 

Jeg tror ikke jeg ind ad til føler det så meget, men det er rigtigt at der er mange angribere som man udefra næsten udelukkende bedømmer ud fra om de scorer eller ej. Og jeg tror jeg er med i denne gruppe.

 

Hvad vil det sige at have målnæse?

 

Altid at tænke på scoringen. Jeg skal forsøge at udføre mine arbejdsopgaver inde på banen, men altid med forventningen om at score. Jeg skal være placeret i feltet, på det mest passende sted. Der er de rigtig smukke mål, hvor man slipper forbi tre og anbringer den oppe i vinklen, men der er også mål efter opspring hvor den falder ned for dine fødder, og så skal du have den ind. Når alt kommer til alt er de lige meget værd. Det smukke mål eller det som ligner noget makværk.

 

Villa scorer to mål i Spaniens 2-1 sejr over Tjekkiet (25. marts 2011).

 

Nu vi taler om smukke mål, så sagde Xavi, at han aldrig havde glædet sig så meget over et mål som Villas i finalen på Wembley.

 

Det glæder mig at Xavi siger dette. Han ved godt hvor meget jeg holder af ham. At få en plads i historien hos et så stort hold er det største som kan ske. For mig var det et meget vigtigt mål, for selvom vi havde kampen under kontrol, er det altid vanskeligt når det står 2-1 imod Manchester United. Efter dette mål så man, at vi ville vinde finalen. Grundet alt det som det betød, grundet det så legendariske spillested, fordi jeg i noget tid ikke havde scoret og på grund af så mange forskellige ting, er dette mål det vigtigste i mit liv.

 

Villa scorer til 0-1 i 2-1 nederlaget imod Arsenal 16. februar 2011.

 

Hvis De husker Champions League finalen, hvad siger De så om de 5-0 imod Real Madrid hvor de scorede to mål som to sole.

 

Det var en dejlig kamp for mig. Det kan godt være det var den kamp som jeg afsluttede mest tilfreds, både grundet det kollektive spil, men især grundet mit eget. De to bedste kampe i sidste sæson var de 5-0 imod Real Madrid og finalen imod Manchester United. Det var fortræffeligt. Det var mit første Barça-Real Madrid. Når der skal skrives historie om min første clásico, så er det med et 5-0 resultat imod Real Madrid og hvor jeg scorede to mål og med den fodboldopvisning vi viste. En kamp jeg vil huske på resten af livet.

 

Senere blev man forvirret over alle de kampe imod Real Madrid.

 

Det har været nogle meget anspændte kampe. Man har set mange momenter som ikke har været gode for fodboldsporten. Når man spiller fire clásicos på 18 dage, hvor vi spillede om mesterskab, pokal og Champions League, så bliver spændingen meget stor. Vi skal alle anstrenge os for at man i de kommende clásicos ikke ser sådanne ting.

 

 

Tja, Super Cuppen venter ved næste gadehjørne.

 

Ja, og desuden spilles der om en titel, og det giver et meget stort pres.

 

Er det let eller svært at spille hos Barça?

 

Jeg ville kunne give dig tusind smukke tillægsord om hvad det betyder at spille hos Barça. Men let er det ikke. Det er sikkert. Det er faktisk vanskeligt. Hos Barça befinder kun de udvalgte sig. De bedste. For mig har det været en personlig udfordring, og det vil det blive ved med al den tid jeg bliver. At spille hos et så godt hold som Barça er en ære for enhver. Jeg havde en fordel. Jeg kendte mange af spillerne. Jeg havde ideen, ikke bare det sidste år men i de seneste tre år hvor jeg var hos Valencia, om at spille hos Barcelona. Når du bagved har de bedste boldflyttere i verden, får det dig til at føle dig bedre tilpas.

 

De oplevede i sin tid en sag der meget lignede den med Cesc Fàbregas, da Deres navn blev sat i forbindelse med Barcelona i adskillige somre, og De måtte vente næsten i tre år før De kunne skrive under.

 

Det er temmelig hårdt. Jeg forsøger at tale med ham. Ikke for at spørge ham om hvordan det går med handlen, for så gør man ham endnu mere tosset, men ganske enkelt for at opmuntre ham, se til om han har brug for noget og give ham et råd. Jeg oplevede det, men han er en meget stærk dreng. Bare han oplever den samme løsning som jeg og ender med at komme. Jeg tror han hver sommer er blevet mere moden og at han tager det bedre. Ikke bare som holdkammerat, for han ville give os et kvalitetsløft, men fordi jeg er hans ven, ønsker jeg at det ender godt.

 

 

Alexis Sánchez sagde at det var meget vigtigt med Peps opringning. Var det også sådan i Deres tilfælde?

 

Ja. Når træneren for verdens bedste hold ringer direkte til din telefon og man ser de store spillere som han har for sig og han siger at du skal komme dertil, så lukker du uundgåeligt alle andre døre. Det sker for os alle. Det er en ære for enhver Barça tilhænger at der kommer en spiller som Alexis, som har fem eller seks meget højere tilbud, men han har foretrukket at spille her.

 

Alves sagde engang, at hvis Pep beordrede ham til at smide sig ud af vinduet, så ville han gøre det fordi det er sikkert at det er til holdets bedste. Er dette den grad af tro som man har brug for, hvis man skal blive et mesterhold?

 

Ja, det er en af de dyder som misteren har. Han analyserer alt rigtig godt. Når han siger noget til dig, bemærker du at det overbeviser dig, fordi han siger det til dig overbevisende. Enhver ting som han siger til dig, skal du gøre, for du ved at det vil blive godt for holdet og for dig.

 

Villa, De har udvist stor styrke, da De som helt lille måtte overvinde et lårknoglebrud for at komme fremad. Har De arvet det fra Deres forældre?

 

Ja, især fra mine forældre. Hverken i fodbold eller i livet er der noget som er let. Man kan opnå alt, hvis man arbejder for det. Jeg er stolt over hvordan det hele er gået for mig. Jeg har været heldig på trods af dette lårknoglebrud som fireårig. Jeg bemærker ingen følger. Heller ikke følelsesmæssigt, for jeg husker det ikke ret godt. Jeg ser det i lidt mere end glimt.

 

Da De var hos Valencia, spurgte man Dem om hvem De ville foretrække af Messi og Cristiano. Og De sagde Leo.

 

Jeg er ikke fordægtig hvad den slags angår. Jeg har ikke set noget mage til på en fodboldbane. Der har sandelig været gode spillere i historien, men jeg har ikke set nogen der lignede Leo, selvom jeg respekterer andres meninger.

 

 

Er det rigtigt at Pedro sidste sæson var Deres holdepunkt?

 

Ja. Han har været sammen med misteren i mange år. Særligt grundet hans bevægelser på banen, som er næsten perfekte. For mig har han været et spejl, for han gør netop det som misteren beder ham om. Når jeg er i tvivl, kigger jeg altid på ham, for at have ham som holdepunkt.

 

Hvad vil Pep udtrykke, når han siger at I er en smule forsinkede og at I mangler at konkurrere?

 

Jeg tror han hentyder til at et hold som spiller så godt som vores ikke må tabe 2-1 og 4-1. De 2-1 imod United kan man godt leve med, men de 4-1 imod Chivas er der ingen forklaring på. Noget gik galt. Vi konkurrerede ikke i de afgørende spilsituationer. Men han sagde også, at det ikke var på grund af mangel på lyst til at løbe og arbejde.

 

Kan De sende et budskab til tilhængerne om at man kan tage det roligt med henblik på kampen i Super Cuppen?

 

Det er vigtigt at vinde og score mange mål, men forsæsonerne har man til det man har dem til. Batterierne skal lades op. At vinde er det bedste for holdets moral, men der er ikke noget som er definitivt. Vi er overbeviste om at vi er parate til at konkurrere.

 

Og så lige en pudsighed. Deres ældste datter var fan af Puyol, da De var hos Valencia. Har hun lært ham at kende?

 

Ja. I starten var det lidt vanskeligt for hende. Men nu har hun fået mere selvtillid og hun er mere løssluppen overfor ham.

 

Villa scorer to mål i 5-0 sejren over Real Madrid 29. november 2010.

 

 

Hovedside om Villa