Søndag afgøres det både om Barça slår Villarreal og hvem der skal styre Spanien (7. marts)

 

Når FC Barcelona på søndag møder Villarreal på hjemmebane, foregår der noget andet i Spanien der er næsten lige så spændende. Det er her det skal afgøres hvem der skal styre det store land på den iberiske halvø de næste fire år. Det bliver med så godt som sikkerhed enten den siddende ministerpræsident og culé for livstid José Luis Rodriguez Zapatero fra det socialdemokratiskindstillede socialist- og arbejderparti PSOE (Partido Socialista Obrero Español) eller oppositionslederen Mariano Rajoy fra det konservativt borgerlige PP (Partido Popular - Folkepartiet). Det er klart de to største partier i Spanien. Men skal man tro seneste meningsmåling offentliggjort i dag af El Periódico i Andorra da man de sidste fem dage før valget ikke må gøre det i Spanien, står Zapatero til at få over 3 procentpoint mere end Rajoy. PSOE står til 42,6% af stemmerne (161-165 mandater) og PP til 38,6% (153-157 mandater). Holder dette resultat, fortsætter Zapatero efter alt at dømme som regeringsleder. Men i lighed med seneste valgperiode må han have støtte fra mindre partier. Samme meningsmåling viser også en valgdeltagelse så lav som 70%. I 2004 var den 75,66%. Den lave deltagelse er til fordel for PP, da det traditionelt er de venstreorienterede der bliver hjemme. Eller går til fodbold?

 

BORGERLIG UENIGHED OM DET CATALANSKE SPROGS ROLLE

 

PSOE står stærkt i Catalonien i samarbejde med sit søsterparti PSC (Partit dels Socialistes de Catalunya).  Efter Andalusien er Catalonien området hvor PSOE/PSC traditionelt får flest stemmer.

 

PP har det derimod ikke så godt i Catalonien. Det catalanske CiU (Convergència i Unió) har bedre tag i de borgerligt indstillede cataloniere. Trods den borgerlige grundopfattelse er der store uenigheder mellem CiU og PP. Så store at CiU fra 1993 til 1996 støttede den socialistiske ministerpræsident Felipe González. CiU har mange gange været det lille men afgørende sandkorn mellem de to blokke og udnyttet situationen optimalt. 

 

Efter 15 års pause har vælgerne igen denne gang kunnet følge tv dueller mellem de to reelt eneste kandidater til posten som ministerpræsident, hvilket har været meget mere set end debatterne hvor de andre partier har deltaget. De mindre partier har derfor udtrykt frygt for at de to store partier får for meget udbytte af dette. Blandt andet Cataloniens tidligere præsident Jordi Pujol (CiU): ”Hvis Catalonien efter alt hvad der er sket stemmer på massiv vis på disse to partier, vil det betyde at de kan gøre hvad som helst uden at der sker noget”, siger han til El Periódico. Ifølge meningsmålinger står PSOE til nogenlunde samme antal stemmer som sidst, mens PP ser ud til at gå en smule frem. Dog ikke nok til at regere.

 

Skal CiU støtte PP, må sidstnævnte anerkende den nye catalanske selvstyrelov, hvilket vil være en meget stor kamel at sluge for partiet der kæmper hårdest for spansk enhed. Blandt andet ønsker Rajoy en lov til beskyttelse af det spanske sprog. CiU’s spidskandidat Josep Antoni Duran Lleida, har skåret det tydeligt ud i pap for PP, at man ikke støtter en regering med denne målsætning. ”Loven Rajoy går efter omkring det spanske sprog findes allerede, og den hedder Den Spanske Grundlov”.

 

Endvidere er PP og CiU heller ikke enige om modellen der skal følges om sprogvalg ved skoleundervisning i Catalonien. Men vil CiU så støtte Zapatero? Det lyder umiddelbart ulogisk at skulle gøre dette, når CiU i catalansk regionalpolitik er i opposition til PSOE’ søsterparti; de regerende PSC.

 

Fortsættes

 

Foto: Zapatero fyldte torsdag Palau Sant Jordi lidt udenfor Barcelona.

 

Nyhedsoversigt