Xavi: De troede ikke på mig, men jeg gjorde det

Sport 5. juni 2011

Spørger: Javier Miguel

 

En nydelig sæson, var?

 

Ja, en vidunderlig sæson. Det eneste 'men' var pokalfinalen. Vi var med i alle finalerne og vandt ligaen. Vi begyndte med at vinde Super Cuppen og som vi dog afsluttede med at spille fodbold. Man har måske set Barcelonas bedste kamp. Jeg ved ikke om det gælder hele historien, for jeg har ikke set dem alle. Men en af de bedste i de seneste år. En fantastisk kamp. Jeg har aldrig i mit liv nydt en kamp som den på finaledagen. I nogen af ligakampene nød jeg det også meget. Men det var ikke så epokegørende. Dette år har været vidunderligt. Jeg har elsket det. Jeg har det som en dreng der begynder og som ser det hele som nyt. Jeg havde aldrig spillet så god fodbold. Jeg er meget lykkelig over at sæsonen gik sådan og over at folk anerkender os globalt. Jeg kan ikke bede om mere.

 

Er de dårlige øjeblikke glemt?

 

Pressen bestemmer meget. Mange gange udgives der ting der ikke handler om det sportslige.

 

Hentyder De til det med doping?

 

Når du har været med i så mange år, bliver du slet ikke overrasket. Du begynder næsten at grine af det. Når jeg ser nyhederne i tv, kommer jeg til at grine lidt og så tænker jeg: Milde himmel. Hvor går man dog langt for at vinde. Sikke nogle tåbeligheder. Her i livet skal du være mere nobel. Du må ikke være så sindssyg.

 

Siger De det på grund af 'mejeriet (Real Madrid)'?

 

Jeg kan ikke lide at tale om den slags ting. Det har gjort os stærkere. Mous figur, at Real Madrid ikke ville spille fodbold som det tilkommer Real Madrid. Vi kom sejrende ud af det hele, bortset fra pokalen. Men det gjorde vi i ligaen og i semifinalen i Champions League, og det ved at spille fodbold. Barcelona er i dag endnu stærkere takket det som Real Madrid har gjort.

 

 

Forventer De en mere aggressiv 'Mou' i den kommende sæson?

 

Det bliver det samme. Men han får erfaring og ved hvordan det fungerer i La Liga. Ikke bare Mou, men Real Madrid. Men Mourinho er en fætter som kan lide polemik og hidser catalonierne og Barça op. Vi cataloniere mangler sådan en som Mou til at vække os. Mou gør os større.

 

Har De talt med Casillas efter de fire clásicos?

 

Jeg talte med ham efter Copa del Rey for at ønske ham tillykke. Jeg har ikke efterfølgende talt personligt med ham. Vi skal nok få talt sammen. Ham har jeg hele livet haft det godt sammen med. Vi må se at komme videre i teksten.

 

Er I uovervindelige med Messi?

 

Jeg har ingen ord. Han bliver ved med at være den bedste så længe han spiller fodbold. For mig er Messi den bedste i historien. Di Stefano, Pelé og Maradona. Han er den bedste i hver kamp. Denne knægt skal man passe godt på og han skal føle sig lykkelig her. Når han er her hos det hold vi har, kan man vinde mange flere ting.

 

 

Hvad siger Deres mavefornemmelse Dem omkring fremtiden for dette Barça hold?

 

Jeg er meget optimistisk. Sådan vil jeg tænke, og sådan føler jeg det. I fodbold kan du ikke spå om noget, fordi du hænges op på det. Nu siger jeg at dette vil vare i fem år, og det kommende år får man mig til at æde mine ord, og så æder jeg dem. Jeg er ikke nogen spåmand. Men mine fornemmelser er gode. Ikke bare omkring fodboldspillet. Du skal bare se på sammenholdet hos denne trup. Det er vidunderligt.

 

Er det den bedste trup der nogensinde har været?

 

Der er en stor forskel. Der er ingen der er selvoptaget. Alle laver sjov. Alle er gode folk. Fordi det er os herhjemmefra der styrer. Det er forskellen. Pep, Tito, lægerne og fysioterapeuterne. Alle er vi fans. Omkring 49 for hver gang der er 50, eller 35 for hver 40 er vokset op her hos can Barça.

 

Er De bekymret for at Guardiola en dag bliver træt?

 

Pep er meget intelligent. Han ved at hvis han skriver under for fire eller fem år, så kan sågar han tage for let på det. Så har du ikke brug for stimulans eller motivation. Lad os spille et år. Dette skaber en følelse om at jeg skal vinde mig til det for at kunne forlænge for yderligere et år. Meget intelligent.

 

Kan denne situation med ikke at vide om træneren fortsætter ikke skabe angst hos spillerne?

 

Mere end angst. Rådvildhed. At spille med denne rådvildhed er godt. Pep elsker klubben, og han kan godt ende med at skrive under i ti år. Men han vil ikke gøre noget dårligt for klubben. Han skal være hos Barcelona hele livet. Han skal være knyttet til klubben på den ene eller anden måde. En sådan person må ikke slippe væk.

 

Han siger at han rejser.

 

Ja, som træner.

 

Hvad skal han så være? Præsident?

 

Det som det bliver. Men han skal være hos Barcelona. Hvis ikke vil vi savne ham.

 

Sikke en gestus overfor Abidal!

 

Men det fremstår for sig selv.

 

Synes De? Under tiden får selv…

 

Mig skal du ikke lave gæk med. Hvad er der mere i det end at han løftede det? Det drejer sig om to sekunder. Man skal have sit ego under kontrol. Hæderen tilhører alle. Det skaber hold. Puyi sagde til mig, ”du skal hæve det” og jeg sagde nej til ham. Han havde ikke sagt noget til mig om det. Jeg havde det skidt med at Carles ikke spillede. Det er en streg i regningen. Han havde i hovedet at det skulle være Abidal. Det var ikke noget som blev tvunget igennem.

 

 

Hvad synes De om at man mindes dette mesterskab som det der bare krævede en lille hånd?

 

Det var nogle vidunderlige kampe. Vi var så overlegne. De kom slet ikke med i spil.

 

Hos Real Madrid talte de om provokation, sågar i en reklame.

 

Ja, det var et helt maraton. Det hjalp til. De kan tænke hvad de vil. Vi er meget respektfulde overfor alle. Det er i orden at de vil få vores defekter til at fremstå. Alle dem de kan finde. Men de skal ikke sige tosserier.

 

Går Alves og Sergio Busquets over stregen?

 

Hold nu op! Det gør de ikke. Det er en del af fodboldspillet. Julenumrene der er i sport. På banen har vi altid kaldt hinanden lidt af hvert. Der er pres, nerver og fornærmelser. Det er også fodbold. Hvad gør det? Der skal det blive til. Det er altid forekommet.

 

Hvad vil de sige det andet år?

 

De kan sige hvad de vil. De skal bare blive ved med at finde på ting. Det får dig til at være mere opmærksom. Det stimulerer dig.

 

Den ganske planet har benævnt jer som det bedste hold i verden.

 

Det siger alle. Jeg savler over det. Van Basten, Luis Aragonés og Sacchi. Jeg får gåsehud, når man sammenligner os med Sacchis Milan eller med Brasilien fra halvfjerds.

 

 

Platini bad Dem ikke om finaletrøjen, som ved VM?

 

Jeg gav den til Justri (en nær ven af Xavi). Det glædede han sig over. Platini lykønskede mig og sagde at det var vidunderligt. Han talte spansk til mig, selvom han taler det som jeg taler engelsk.

 

Hvad er Deres næste udfordringer?

 

Vi skal vinde noget igen. Vi skal igen demonstrere at vi er de bedste. Super Cup, Interkontinental osv.

 

Oplever De Deres mest lykkelige tid?

 

Ja, fuldstændig. Jeg føler at jeg gjorde det. Jeg er blevet kritiseret og man troede ikke på mig. Nu sætter jeg dobbelt så meget pris på alt dette. Folk som ikke har levet i sølet og ikke har oplevet at blive svinet til som en lort, ved ikke hvad alt dette koster. Det kostede mig det hvide ud af øjnene. De troede ikke på mig. De indkøbte fodboldspillere udefra, fordi de ikke havde tiltro.

 

Forklarer De de unge, at her kan man få det rigtig godt, men også rigtig skidt?

 

Ja. Vi veteraner har pligt til at få tydeliggjort alting.

 

For et år siden agerede De spåmand og tog fejl. De sagde at Cesc ville komme. Drister De Dem til endnu en profeti?

 

Men det var ham selv der sagde det. Den gut vil hertil. Han ville blive en fænomenal spiller for holdet. Men problemet er pengene. Han koster meget, fordi han er rigtig god. 50 millioner euro. Netop nu er klubbens økonomi ikke så god. Problemet er pengene. Han vil komme, og vi vil have ham her.

 

 

Og Rossi?

 

En rigtig god fodboldspiller.

 

Kender De ham personligt?

 

Nej, men Capdevila har fortalt mig hvor fantastisk han er. I år har han været som en vivelvind. Han er ung, har talent og er en superspiller.

 

Hvordan synes De Villa har gjort det sit første år?

 

Jeg er blevet gode venner med El Guaje. Jeg synes han er et vidunderligt menneske. Han har et hjerte som det er vanskeligt at finde indenfor fodbold. En ydmyg og arbejdsom fætter som har tilpasset sig holdet perfekt. Han har aldrig været egoistisk. Hans egoisme koncentrerer sig om at score mål. Selvfølgelig har han haft det skidt! For en angriber er det afgørende at score, og han har lidt meget. Da han scorede målet i finalen var det som om jeg selv havde scoret det. Må det altid gå godt for gode mennesker.

 

Mascherano har givet os alle en overraskelse. Har De det også sådan?

 

Sikke en vidunderlig gut! Han er noget af en kanon. Jeg forestillede mig en mere alvorlig fætter. Han er med på den værste. De ramte plet ved at købe ham. En solidarisk gut. Han trækker tilbage i forsvaret som Gud selv. Defensivt bidrager han med rigtig meget hos os. Et formidabelt menneske.

 

Hvordan forklarer man, at Pedro er så heldig og scorer i de vigtige kampe?

 

Han er rigtig god. Jeg tror ikke på held. Desto mere du arbejder, desto mere heldig er du. Det sagde Luis Aragonés. Han er et eksempel for alle de unge generationer der skal op. De skal kigge på hvordan Pedro spiller og hvordan han forstår spillet. Hans defensive solidaritet, hvordan han spiller med de to ben, hvor ambitiøs han er og hans mentale styrke. Han er et vidunder.

 

 

Har Bojan set trist ud i år?

 

Ja. Han var mærket. Han troede han skulle få mere spilletid, og så har han måtte lide. En fodboldspiller skal være egoistisk. Han har hvad der skal til for at få succes hos Barça. Problemet er at der er et meget højt niveau. Jeg har muntret ham op. Han er en hård banan. Det viste han i Málaga. Han er meget ung, og hos Barça er alting svært. Du skal være den bedste på din plads.

 

Hvilken grimasse fremviste Sergio Busquets, da han blev underrettet om at Real Madrid anklagede ham i en video?

 

For mig virkede han meget ked af det. Han var bekymret. Når vi nu siger lidt af hvert på banen. Det sker der ikke noget ved. Nu hedder det sig så at Busquets er racist. Sådan noget vrøvl. Jeg er ked af at landsholdskammerater beder om at Sergio får karantæne, når de kender Busi som det han er: En fremragende fætter, empatisk og et godt menneske.

 

Hvordan har deres akilessener det?

 

Perfekt. Under tiden generer det. Men det er i småtingsafdelingen. Men jeg vil forsøge at undgå at det bliver værre, for indsprøjtningerne gør forfærdeligt ondt. Men det er hvad der har kureret mig. Jeg takker Cugat, Pruna og Ricart for det. Lægestaben fortjener topkarakter. Jeg kunne ikke engang løbe. Det var som om jeg havde fået en sten derind. Jeg kunne ikke engang gå. Jeg så ikke enden på det. Men jeg stoppede ikke med at spille. Disse smerter var umagen værd. Det gjorde ondt at spille, og det havde jeg aldrig prøvet før.

 

Hvilket hold var det besværligst at besejre? Real Madrid?

 

Nej, Villarreal på Camp Nou. Også Real Madrid, men med dem var det fordi de ikke ville spille fodbold. De lod græsset vokse højt og plænen var tør. Valencia gjorde det også vanskeligt. At spille sådan koster og det meget. Men det er ikke fordi modstanderen gør det godt, men grundet de gylp de lægger i vejen. Villarreal udfordrede os til dans hjemme. De ville have bolten, og i nogle øjeblikke opnåede de det. De spillede rigtig fodbold. Her i dag er det Villarreal der mest ligner Barcelona. Cazorla, Bruno, Borja Valero, Nilmar og Rossi. Et hold der kan kæmpe med helt til mesterskabet afgøres.

 

Gør det Dem ikke lidt lad at begynde den næste sæson med at kæmpe imod Real Madrid om den første titel: Super Cuppen?

 

Det er fedt! Jeg har adrenalinen pumpende over at skulle spille finaler og jeg vil fortsætte. Det er at være hvor det sker. Tidligere sikrede Rivaldos mål os at få fjerdepladsen. Det ved jeg ikke om vi husker. Det er syv år siden. Det lignede at vi havde vundet Champions League. Vi kom med i UEFA Cuppen under Antic, vi endte på sjettepladsen og spillede sidste runde hjemme. Nu er niveauet meget højt. Men folk husker ikke at det før kostede os Guds riger og lande. (Se det her).

 

Er Barça mentaliteten ændret?

 

Det er unge folk. De har i tyve år set Barça vinde. De kan kun se Barça vinde. Når børnene på ti år kommer på min fodboldsommerlejr spørger de mig om det er sket, at vi ikke har vundet en titel. Så siger jeg til dem ”hør det her er fodbold. Man kan ikke altid vinde”. Vi giver folk dårlige vaner. Men det kan jeg godt lide. Men folk skal vide at det koster rædsomt at vinde.

 

 

Hvordan har folk det med Dem?

 

Man holder af mig. Da jeg skød et hjørnespark på Wembley begyndte tilhængerne at råbe mit navn i kor. Det er helt vildt. At folk holder af en er det største. Det er hvad der får verden til at bevæge sig. Jeg har prøvet ikke at føle mig værdsat hos Barça. Det ved I alle. Man må lide pokkers meget for det. Nu er jeg kommet om på den anden side af mønten. Det var umagen værd at lide.

 

Overraskede det Dem at Manchester United manglede virkemidler i finalen?

 

Barça er ethvert hold overlegent. Det sagde Rooney og også Ferguson. Det er det maksimale. Vi må beundre Ferguson for det han har været indenfor fodboldsporten. Han har været hos United i 25 år. Han har ændret Manchester Uniteds historie, som havde ti mesterskaber mindre end Liverpool, og nu har man overgået dem og spiller god fodbold. Man lod dem slippe forbi.

 

Desuden er de gode tabere.

 

Barcelona er også gode tabere. Ved pokalfinalen ønskede vi Real Madrid tillykke. Vi har det ikke skidt med at tabe. Den der har det skidt med at tabe bliver sat til skue. Hvis jeg taber har jeg det skidt. Jeg føler en utrolig galskab. Det sagde jeg til Iker ved Copa del Rey finalen. Jeg sagde tillykke til ham. Jeg sagde til ham, at han skulle nyde det. De havde vundet sig til det.

 

Og I tabte grundet en marginal på to centimeter ved Pedros scoring.

 

I første halvleg spillede vi ikke godt fordi det var en finale med spænding. Men den anden kunne vi have vundet kampen 2-0. De lavede individuel opdækning på midtbanen. De gravede sig ned på deres banehalvdel i hele anden halvleg. Bortset fra to bolde som vi tabte kom de ikke til målchancer. Havde vi været mere træfsikre, havde vi vundet finalen. På banen havde jeg på fornemmelsen at vi vandt. Jeg havde bolden og tænkte, at kampen ville blive vundet. De er rigtig gode. De har talent.

 

Er Cristiano Ronaldo den bedste?

 

Han er rigtig god, men det er ikke bare ham. Benzema, Ozil, Di María og Xabi Alonso. De er rigtig gode fodboldspillere.

 

Når de er så gode spillere, hvorfor spiller de så ikke fodbold?

 

De har spillet fodbold. Men ikke imod Barça. Jeg ser alle deres kampe. De spiller noget anderledes og mere direkte og individuelt fodbold. De har mange gange domineret kampen. Men imod os ønskede de det ikke. Det er fakta. Det er ikke kritik.

 

Tja, de siger at ved at spille sådan, opnåede de det næsten.

 

Her i livet vil tiden placerer alting på rette sted. Du sår og senere høster du. I løbet af en sæson gør man balance ud fra ligaen og Champions League.

 

Slider det med Real Madrid ikke?

 

Man ved hvordan man vinder over den slags. At vinde 0-2 på Bernabéu i en Champions League semifinale imod alverdens fælder. De skal bare blive ved næste år. De kan gøre hvad de vil. Vi fortsætter med at spille fodbold.

 

Vil De modsige Piqués ord fra Champions League festen? (O.a. Piqué sagde ”Vi tog ikke doping, vi gik ikke over stregen og vi købte ikke dommerne. Vi spillede fodbold”).

 

Det er der ikke behov for bliver sagt. Tal om fodbold. Barcelona er den bedste. Så længe jeg kan mindes har jeg ikke set sådant fodboldspil.

 

Heller ikke Dream Team?

 

Nu er konkurrencen højere, det er mere fysisk betonet og folk er bedre forberedt. Sågar lærer man os at tage indkast.

 

Manchester Uniteds mål i finalen kom efter et indkast.

 

Ja, men det blev taget hvor de skulle. Ikke midtpå, for at de skulle presse os. Det var et vaske ægte indkast og på deres banehalvdel.

 

Og korte hjørnespark?

 

Det tredje mål kom efter et kort hjørnespark. Alt dette er indarbejdet, og det ved folk ikke. Hvorfor skyde opad?

 

Har De set videooptagelse af finalen?

 

I tirsdags på Barça TV. Efter at have spist aftensmad. Klokken var tre om natten. (O.a. Spaniere kan godt spise aftensmad særdeles sent).

 

Hvilken karakter giver De?

 

Den skal være rigtig god. Jeg har en dårlig smag over at sige det. Det er en af de bedste kampe jeg har spillet i min karriere. Jeg har spillet rigtig gode kampe, men ikke så epokegørende. Jeg tog 200 bolde, jeg tabte få, jeg gik godt i spænd med alle andre og alle søgte mig. Det er ikke bare fordi man har samlet tre eller fire der evner at spille fodbold.

 

 

Er det hvad man forstår ved Barça DNA?

 

Barça DNA er at forstå fodboldspillet. Det er ikke bare at spille fodbold. Vi skyder ikke bare og ser så hvad der sker. Der skal laves en to imod en på midtbanen, angribes via den ene fløj for at komme frem via den anden.

 

Og uden bold?

 

Det er vidunderligt. Der er ikke nogen der ikke løber. Du spiller ikke hos Guardiola, hvis ikke du løber. Sådan er misteren. El Guaje havde ikke løbet så meget i sit liv som nu. Men han havde heller ikke nydt at spille fodbold så meget som nu. Jeg var selv den der løb mest i finalen. Ingen ville have troet det. Modstanderen kommer til at lide, når man vil stjæle bolden fra os, for så havde jeg den ikke længere. Man skal ikke give rivalen tid. De må ikke få lov at tænke sig om. Ham der er tættest på skal presse. Alle skal ofre sig ydmygt. Et hold som generobre sådan gør bolden helt umulig. De sidste tyve minutter var United helt fra forstanden. De ville ikke engang angribe mere. Hvorfor skal jeg presse, når de igen stjæler den fra mig?

 

Og midterforsvareren blev presset helt til det 89. minut.

 

Ja, med Iniesta helt fremme. Os som man ikke mente kunne spille sammen. Nu er vi omdrejningspunktet, og det siger den samme som sagde, at vi ikke kunne spille sammen.

 

 

Er det vanskeligt at tænke på, at en dag må man ned fra skyen?

 

Jeg kan ikke lide at spå, men jeg har fornemmelsen af at det vil gå godt et par lillebitte år endnu. Sådan vil jeg tænke. Engang sagde Luis Aragonés til mig, ”De skal tro De er den bedste i verden indvendigt, men ikke ud ad til”.

 

Kan De hvad Guardiola angår berolige folk?

 

Jeg ser at han nyder det meget. Han kommer og siger til dig ”Som det dog går, dværg. Som vi dog har gjort det godt”. Ikke engang han forventede sig alt dette. Han er også blevet overrasket over alt dette. Han er fortryllet over den gruppe mennesker der er i omklædningsrummet. Nu må han være en rigtig kirurg og tilrette lige i rette omfang. Men han er to træk foran. Der er intet der slipper forbi ham.

 

 

Hovedside om Xavi