Rosell: Så længe vi leder klubben, bliver Barça ikke brugt til at føre politik

El Periódico 16. oktober 2012

Spørgere: David Torras og Joan Domènech

 

El clásico imod Real Madrid stadfæstede forspringet på otte point ned til den store rival, men anbragte Barça midt i den politiske opmærksomhed med manifesteringen for catalinisme og råbende for uafhængighed på tribunerne. Barças præsident Sandro Rosell forsikre, at klubben kun har haft det sportslige og repræsentative i tankerne.

 

Billedet af Camp Nou var meget anderledes end det sædvanlige.

 

I de seneste par år eller sandsynligvis noget længere, har det at have få udryddet de sportslige historiske problemer gjort, at Barças tilhængere er blevet mere modne. Også hvad det sportslige angår, hvor jeg hentyder til kampen imod Chelsea og måden man evnede at tabe på samt det mere sociale aspekt, hvor vores tilhængere opførte sig civiliseret. Vi var lidt bekymrede for at der blev larm, tumult eller lidt slagsmål. Og så var opførelsen eksemplarisk.

 

Man har bebrejdet bestyrelsen at man gejlede folk op ved at have senyeraen (det catalanske flag) på tribunerne.

 

Så længe jeg har været ved mine fulde fem og har været på stadion, har jeg ved de store begivenheder altid set mosaikker og senyera’er. Jeg ved ikke hvorfor det nu har givet så meget genklang. Og jeg forstår ikke hvorfor nogle folk udenfor Catalonien kan blive fornærmet fordi Barça bruger et senyera-flag. Når vi er på Athletics stadion, er der i Bilbao ikurriñas (baskiske flag), og det bliver vi ikke fornærmede over. I Madrid er der spanske flag, og det bliver vi ikke fornærmede over. Når Fernando Alonso kører og der er fyldt med flag fra fyrstendømmet Asturien, bliver vi ikke fornærmede. Tværtimod finder jeg det normalt og naturligt. Det er at ville forsvarer dine rødder. Man har ladet denne debat løbe løbsk, og man har overdrevet den uden nogen grund.

 

Er det svært at finde ligebalance mellem viljen til ikke at føre politik og bakke op, når situationen i samfundet er som nu?

 

Barça fører ikke politik. Barça bekræfter klubbens rødder og den catalanisme der er i dens DNA. Vi tager ikke parti. Vi fastholder ganske enkelt bare at vi er Barça og at vi er en catalansk klub. For at føre politik skulle man have lavet en mosaik med 'la estelada'.

 

La Estelada er navnet på et flag som bruges af cataloniere der ønsker uafhængighed. Det var også på tribunerne ved seneste opgør imod Real Madrid på Camp Nou, dog medbragt at tilskuere.

 

Beskyldningerne om at klubben vil være politisk forsvinder ikke.

 

Den krig er tabt. Det må jo interesserer Dem, men De gnaver i benet. Så længe vi leder klubben, bliver Barça ikke brugt til at føre politik. Aldrig. Og når det er sagt, gentager jeg at Barça altid vil stå inde for det som det catalanske folk beslutter. Hvis det catalanske folk beslutter sig for uafhængighed, så er vi med folket. Men også hvis man beslutter sig for ikke at gøre det. Vi er der altid for landet, men vi fører ikke kampagne for at få indflydelse på noget.

 

Denne situation har ført til at De er blevet sammenlignet med Laporta.

 

Jeg vil ikke sammenligne mig med nogen og slet ikke med mine forgængere. Selvom jeg rigtig godt kan lide det med "mai diguis mai (du må aldrig sige aldrig", så kan jeg godt sige at jeg aldrig bliver politiker. Det hverken interesserer mig eller er noget jeg vil. Og vi vil ikke bruge klubben til at en eller anden der er med i inderkredsen kan bestræbe sig derpå.

 

Uden at der var det samme pres som ved andre clásicos, så manglede der ikke polemik. Der var Pepe.

 

Pepes ord og Iniestas særdeles forstandige svar er en del af fodboldsalsaen. Jeg forsikre at hvis Pepe kommer med den slags udtalelser efter en kamp imod Betis, så svarer nogen fra Betis helt som Iniesta.

 

 

Hvordan vurderer De overgangen fra Guardiolas Barça til Vilanovas?

 

Mere end en overgang for holdet, har det været en overgang på bænken. Eller også er man bare fortsat, fordi Tito allerede var her. Forskellen er, at nu er det ham som står frem. Spilsystemet og folkene er ens. Ikke engang rutinen ved rejserne har ændret sig. Blot kommunikationen har forandret sig.

 

Og hvordan ser præsidenten Tito?

 

Fremragende. Som om han havde gjort det hele livet. Han har tydelige ideer. De er meget tydelige. Og han går lige til sagen. Jeg kan kun sige rigtig pæne ord om ham, for at erstatte en legende som Guardiola er ikke let.

 

Noget uro må De have følt før sæsonen begyndte.

 

Jeg ønskede bare at det begyndte godt. Det ønskede jeg. Det ønskede jeg brændende. Når man ved hvordan alt dette fungerer, så var der jo blevet sammenligninger og bebrejdelser, hvis resultaterne ikke havde været gode. Nogle kampe vil vi tabe. Men hvis man i stedet for at tabe dem i måned x, havde gjort det nu, så ville tvivlen været kommet frem. 'Here we go again' historierne havde været her og der. Vi har haft gode resultater, og det har været rigtig godt for at stadfæste Tito.

 

Kunne kun han blive afløseren?

 

Det er noget af en påstand, og det kan jeg ikke lide. At han var den bedste, er der ingen tvivl om. Derfor var han det første og eneste valg.

 

Abidal træner igen.

 

Det ville være utroligt hvis han igen kommer til at spille. Det ville være noget af en historie. Man kan ikke forestille sig hvor lykkelige vi Barça fans ville blive. Lægen har advaret om, at procentsatsen for at mennesker der har fået en transplantation har evnen til at konkurrere på det højeste niveau er meget lav.

 

Hvor længe er han ude?

 

Det kan jeg ikke sige. Der er kun et fortilfælde. En windsurfer.

 

 

Som menneske er han kommet sig.

 

Det er det afgørende. Som menneske er han kommet sig. Hvis han kommer tilbage som fodboldspiller ville det blive syltekirsebærret på kagen. Men kagen har vi.

 

Siden De blev præsident, er nyhederne om Deres forbindelse med Brasilien og firmaet Alianto ikke hørt op.

 

Jeg ved endnu ikke hvad man beskylder mig for. Jeg ville gerne vide det. Så vidt jeg ved, er jeg hverken under anklage eller en del af nogen juridisk sag noget sted i verden. Så jeg ved ikke hvad det handler om.

 

Det handler om overpris og kommission da en venskabskamp med det brasilianske landshold blev organiseret.

 

Det er ikke rigtigt. Det sker for mig fordi jeg er Barças præsident og mange folk vil bruge præsidentens eller Barças navn for at få omtale i medierne. Det må jeg leve med. Det er en del af jobbet.

 

Og er det umagen værd at gå gennem alt dette?

 

Det er en ære at være præsident for Barça. Jeg skal give Dem et eksempel. Klubben kunne for første gang tale i FN’s hovedkvarter. Der var statschefer fra fx Australien, Afghanistan og Indien som havde tre minutter og folk som Bill Gates, præsidenten for Rotary Club og præsidenten for Den Islamiske Bank som kun fik et. Ordstyreren ved begivenheden gav folk ordet og stoppede høflighedsklapsalverne. Det hele var meget formelt. Da man nævnte Futbol Club Barcelona, klappede de før jeg begyndte. Den slags ting fylder dig med stolthed. Der er andre ubehagelige, som rygterne, detektiverne og den slags ting. Men når regnestykket skal gøres op, vejer det gode langt mere end det dårlige.

 

Trods så mange titler, kommer der ikke flere på stadion.

 

Det bliver løst når TV selskaberne skifter til familievenlige tidspunkter. Men vi har det højeste tilskuergennemsnit i Europa. Klubmedlemmerne er trofaste. Så er der dem der har sæsonkort, ikke kommer på stadion og ikke sætter deres billet til salg.

 

Hvornår forlænger Messi?

 

Det haster ikke. Det kan blive i morgen eller det komne år. Vi forsikre at Messi også vil være her i den kommende præsidentmandatperiode. Hans kontrakt ender også først i 2016. Det ville være uansvarligt ikke at forlænge den, hvis vi beslutter os for ikke at fortsætte. Men vi forsikre at det hele nok skal gå godt.

 

Forholder det sig sådan at De stiller op igen. Tidligere var De ikke klar over det.

 

Hvis jeg om fire år føler mig som nu, forsikrer jeg at det gør jeg.

 

Hovedside om Sandro Rosell