Cruyffs klumme: Det er overdrevet at sige, at jeg skrev kontrakt med Van Basten (25. februar)

Af Johan Cruyff (El Periódico)

 

(Kommentar fra oversætteren: Indledningsvist kommenterer Cruyff retssagen mellem David Albelda og Valencia CF om ophævelse af midtbanespillerens kontrakt). At ende i retten er ikke måden at ordne tingene på. Billedet alle så, da det også slap ud, er for at sige det groft helt igennem trist. Uden at gå ind i hvem der har ret eller ej, så har de to parter i sagen udvist en mangel på fuldstændig ærekærhed. Et nul til alle med venstre hånd. Valencia som klub er i sin ret til at sige til en spiller, at man ikke har ham med i sine planer. Og fodboldspilleren må altid acceptere det, så længe hans kontrakt respekteres. Og derfra, og uden at kende detaljerne i historien, er der tusind formularer til at nå til en løsning før man efterlader hele sagen i advokaternes hænder.

 

Jeg er en af dem som synes at fodboldens sager bør styres af fodboldfolk. Ikke af det almindelige retssystem. Hverken dette eller politikerne bør nogensinde blande sig i fodboldens anliggender. Og når det ender sådan, er det fordi der er begået mange fejl. Enorme. Dommeren kan afsige den kendelse han vil, for det vil føre til at alt går galt. De eneste vindere i hele denne suppedas bliver advokaterne. Det er en skam at være faldet i deres hænder, for jeg er sikker på at der var en måde at nå til forlig om en mindre traumatisk definitiv løsning. Fra uafgjort imod Recreativo til på 24 timer at skulle tilbringe i timevis i retssalen har intet med sagen at gøre. Om Valencia ender med at falde i pokalen imod Barça har heller ikke noget med sagen at gøre, men det jeg er overbevist om er at alle detaljer tæller med.

 

En atypisk situation

 

Et andet ikke særligt ofte set billede fra sidste uge var pressemødet med Luis Aragonés og Raúl González. Uden at gå ind i om Raúl bør være på landsholdet, så er handlingen fra begge prisværdig. Til forskel fra det som hændte i Valencia, står vi der overfor to mennesker som har sat fodboldens interesse foran den personlige. Landstræneren har sin fulde ret til at udtage hvem han vil til det nationale hold. Og det gør spilleren ære, at det er ham som beder om at man lader landstræneren arbejde i fred. Jeg formoder at dette for mange lyder som tom snak. For intet har ændret sig grundet denne offentlige fremtoning. Hvorfor så gøre det? Om det så blot er for at vise at de begge er mennesker, har det værdi for mig.

 

En fodboldmæssig vurdering af opturen og forpligtelsen efter det indtryk Barça gjorde i Glasgow i Champions League. Som det hold jeg følger mest, som det mandskab jeg kræver mest af, er det rimeligt at fortælle at jeg rigtig godt kunne lide deres indstilling. Offensiv aggressivitet, ville jeg sige i dette tilfælde. Angreb fra første minut og på udebane. Intet med bolde i bredden og bagud. Af den slags kun hvad der var rimeligt. Det meste var fremadrettet og hurtigt. Meget hurtigt. Var Celtic nogle gamle koner fordi de ikke klæbede sig fast med spark? Hvis de havde forsøgt, var mere end en endt på gaden. For når boldfarten er høj og du klæber dig fast, så kommer du næsten altid for sent. Så ser man sparket så tydeligt, at dommeren med lethed viser det røde kort.

 

Herfra skal tingene tages en efter en. Man må fortsætte kamp for kamp. Intet med at forhaste sig, for når du forhaster dig kan du falde. Champions League er slet ikke som ligaen. Ligaen er heller ikke som pokalen, selvom man i denne turnering må vise offensiv aggressivitet som Barça udstillede på Celtic Park.

 

Fortsættes

 

  

Nyhedsoversigt