Koeman: Det nye hold holder sammen som vi aldrig nogen sinde gjorde

Sport 6. maj 2011

Spørger: Toni Frieros

 

Årene går, men det nære forhold der er mellem borgerne i Barcelona og Ronald Koeman er intakt. De nye generationer, dem som ikke kunne se hollænderen forsvarer Barças trøje, ved hvor meget den godmodige hollænder betyder i FC Barcelonas historie.

 

Velkommen hjem igen.

 

Tak.

 

Hvad er der af nyheder?

 

Hele familien er vi rejst til Barcelona. Vi har benyttet os af at jeg skulle være kommentator ved Barças kamp imod Real Madrid for tv kanalen NOS.

 

 

Var De på Camp Nou.

 

Ja, ja. Jeg oplevede kampen.

 

Og?

 

Ærlig talt var det vidunderligt. En stor fodboldkamp med intensitet, hvor Barça spillede meget intelligent og med et Real Madrid som faktisk denne gang gerne ville, men som da det kom til stykket ikke kunne.

Guardiolas Barça er på nippet til at vinde sit tredje mesterskab i træk. Og den 28. spiller man den anden Champions League finale.

 

Vi følger i kølvandet på Johan Cruyffs Dream Team. Jeres Dream Team.

 

Sådan er det. Men jeg tror at Guardiolas hold er endnu bedre end det hold vi havde.

 

Det burde De være den bedste til at vide.

 

Dette Barça hold er bedre af adskillige grunde. For det første fordi man er mere stabil. Når man nu aldrig taber! Vi styrtede tit til jorden, og to mesterskaber vandt vi i sidste åndedrag.

 

I er nr. 2?

 

Taktikken er meget mere afbalanceret, særligt i forsvaret. Tja, i det defensive system. Jeg ønsker at sige at angriberne og forsvarsspillerne presser så meget, at forsvarsspillerne bidrager meget mere i det spilskabende end med at forsvare.

 

Ja, Piqué ligner Dem meget.

 

For at spille sådan, skal man være fysisk stærk og have de fem sanser koncentreret om kampen. Ingen skal ledes på vildspor. Alle arbejder lige dan. Desuden har man en dyd som er skræmmende.

 

Fortæl, fortæl.

 

Beskedenheden. Det er ikke nogen tåbelighed at tolv drenge som er med i truppen kommer fra la cantera (stenbruddet – dvs. er af egen avl). I dag holder man i Barças omklædningsrum sammen om en filosofi og en kultur som de har fået ind med modermælken fra barns ben. I min tid var lederne en hollænder, en bulgar, en brasilianer, en dansker og en basker. I dag deler de samme sprog og den samme kultur. Og det bemærkes. De holder sammen som vi aldrig nogen sinde gjorde.

 

Koeman scorer 20. maj 1992 kampens eneste mål i Champions League finalen på Wembley mod Sampdoria efter indirekte frispark og 12 minutter inde i den forlængede spilletid.

 

Naturlighed.

 

Se på Messi, Xavi, Iniesta, Villa, Pedro og Busquets, De er så normale og så langt fra dette gudeikon der står om andre fodboldspillere, og så forstår du hvorfor Barça frembringer beundring, mens andre ikke gør.

 

Det siger De vel ikke grundet Cristiano Ronaldo, vel?

 

Han er en meget stor fodboldspiller individuelt. Her og nu er Messi mere afgørende end han, og desuden spiller han mere for holdet og for hans holdkammerater. At have Messi er ubetaleligt. Det er en faktor der er til forskel. Han vil vinde mange Guldbolde og mange titler, fordi der ikke er grænser for hans sult. Han er en vældig fodboldspiller.

 

Har årsagen været at Pep tog ham væk fra fløjen og placerede ham i centrum?

 

Ja, i år. Johan Cruyff gjorde noget lignende med Michael Laudrup hos Dream Team. Han spillede falsk nier, trak ned på midtbanen, vi fik overherredømmet og vi overraskede modstanderen indenom og udenom med Txiki, Hristo og midtbanespillerne.

 

 

De hidsede Dem op den anden dag, da de hørte Mourinhos beklagelser.

 

Ja, for han talte om kampe som han ikke havde noget at gøre med. Han manglede respekt overfor en ven af ham, hvilket er Guardiola, og overfor en klub som han har arbejdet for, hvilket er Barça. Han skulle have haft større respekt og have været mere velopdragen.

 

Og konspirationsteorien?

 

At Barça har vundet på grund af dommerne? Den ganske verden, som er upartisk, har fældet dom og sagt at Barça var bedre. Pepes røde kort på Bernabéu var retfærdigt. Hans hårde spark er i høj grad barskt spil. Problemet er at Real Madrid spillede på uafgjort, med en taktik som ikke ligner Real Madrid. Og i Barcelona kan man ikke tale om et annulleret mål. Forinden fløjter dommeren for frispark af Ronaldo imod Mascherano. Hvis du blot skyder en gang på mål er det umuligt at slå Barça. Og de skal ikke beklage sig, for i tirsdags burde de igen være blevet ti eller ni mænd. Når de lavede elleve frispark alene på Messi!

 

Befinder Barça sig over resten?

 

Ja, et trin. Real Madrid er tæt på, for man har et stort hold. Men endnu ved man ikke hvordan man skal spille imod Barça. De har bare vundet en gang, og det i den forlængede spilletid og efter en titanisk kraftanstrengelse.

 

Barça eller Manchester United?

 

Barça. Man har et bedre hold og spiller bedre fodbold. Dette vil ikke sige, at man ikke kan tabe, for i en enkelt kamp kan enhver detalje ændre forløbet.

 

Det siger helten fra Wembley.

 

Ronald Koemann fotograferet sammen med en ung Pep Guardiola. Faktisk ønskede Koemann at få Pep som assistent, da han påbegyndte som træner hos Valencia i starten af 2007 sæsonen. Men Pep trænede Barça B i 3. division. I stedet blev hollænderens assistenttræner en anden Dream Team helt - José Mari Bakero.

 

Hovedside om Koeman