Jordi Cruyffs nye fodboldtilværelse i Ukraine

17. november 2007

 

De to tidligere Barça spillere Jordi Cruyff og Dani Fernández spiller i dag langt fra Spanien og de traditionelle europæiske ligaer.

 

”Ukraine er en anden historie”. Det er sætningen som de to spillere der er opfostret hos Barça gentager flest gange. I dag har de henlagt deres karriere til Metalurg Donetsk. Jordi Cruyff er efterhånden blevet en veteran på 33 år, mens Dani Fernández er en ung back på 24 år som tidligere spillede for Barça B. Nu har de levet halvandet år i en af de gamle sovjetrepublikker og føler sig som tiden går mere og mere hjemme.

 

”De første seks måneder var meget hårde”, fortæller Jordi til Sport. ”Alt var meget anderledes, og jeg kom hertil efter ikke at have spillet i to et halvt år. Jeg måtte få gang i hele maskineriet igen. Fra januar gik det mig bedre, og jeg føler mig rigtig godt tilpas”.

 

Hollænderen bor alene i Ukraine. Men hver måned forsøger han at gennemføre en rejse til Barcelona eller at hans familie skal komme til Donetsk i stedet. Jordi bekræfter at byens infrastrukturer ikke opfylder de basale krav for at hans nærmeste skal føle sig godt tilpas. Der er ingen engelske skoler og sundhedssektoren er heller ikke overbevisende. ”I gaderne ser man ikke noget tegn på kriminalitet eller vold”, siger den tidligere Barça spiller. ”Du kan gå helt roligt. Her har man megen respekt for udlændinge”.

 

Cruyff har i disse måneder fundet sin bedste støtte i ”gruppen af latinske spillere som der er på holdet. Vi har brasilianere, peruanere og argentinere. Hos Shaktar er der også nogen som taler spansk. Sågar er deres læge catalansk. Vi kan gå i byen sammen, gå ud at spise eller gå en tur”.

 

Jordi i sine unge dage hos Barça.

 

Metalurg er en klub der blev dannet for blot elleve år siden. Man er i niveau langt fra lokalrivalerne Shaktar som spiller med i Champions League. På deres stadion kommer der ikke mange tilskuere. ”Folk i byen er tossede med Shaktar som er konkurrent til Dynamo Kiev grundet et politisk spørgsmål”, udtaler Jordi Cruyff. ”Vi befinder os i en prorussisk by, mens Kiev er den proeuropæiske by”.

 

Dani Fernández er den anden spiller fra Barças cantera som man finder i Donetsk. Han har også opnået at tilpasse sig efter ”en noget vanskelig start. Det var svært for mig at komme på holdet. I år spiller jeg meget. Det eneste der er ærgerligt er, at resultaterne ikke følger med, selvom vi er nået til kvartfinalerne i pokalen”. I den ukrainske liga befinder Metalurg sig i midterfeltet, meget langt fra topholdene.

 

Forsvarsspilleren er blevet overrasket over ”at blive mødt af yderst defensiv fodbold, hvor man spiller meget lidt og hvor dødboldssituationerne er meget vigtige”. Som Jordi Cruyff har han også været glad for den latinske koloni, selvom han på det seneste ikke er gået meget ud, da hans kone, Sandra, er gravid i tredje måned. Kulden er en fjende. Temperaturen er på under nul grader og sneen har spillet ind på det seneste. Dani glæder sig til vinterpausen fra december så han kan rejse hjem til Molins de Rei i Catalonien og nyde det varmere klima.

 

Klubbens vicepræsident og førsteleder, Dimitri Selluyk, er meget respekteret af truppen. Det var Selluyk, der også gør sig som forretningsmand i Barcelona, som hjalp Touré Yaya til Barça. Midtbaneklippen fra Elfenbenskysten spillede også hos Metalurg. ”Han har opført sig rigtig godt overfor mig”, siger Dani Fernández om vicepræsidenten. ”Han er et menneske man kan have tillid til, der har givet os megen sikkerhed”.

 

Det er en trup med mange nationaliteter. ”Vi taler med træneren på engelsk”, forklarer Dani Fernández. Han har masser af sjove minder. Eksempelvis husker han ”en kamp hvor der på stadion var flere politifolk end tilskuere”.

 

Dani fortæller, at holdets veteraner ”alle siger at Touré allerede så ud til at blive en stor spiller, da han var her”. Mindre heldig var Eto’os bror David som var til prøvetræning en uge. Men han blev ikke tilbudt nogen kontrakt.

 

Kilde: Sport.

 

Jordi og Dani fotograferet foran en Lenin statue i Donetsk. Den står der stadig selvom det efterhånden er nogen år siden man forlod kommunismen.