Cruyff: I 92 tænkte tilhængerne at vi ville tabe og nu, at vi har vundet uden at det er nødvendigt at spille

Sport 20. maj 2011

Spørgere: Albert Masnou og Javier Rodríguez Marzo

 

Hvad betyder denne finale for Dem?

 

Personligt kan jeg få afsluttet en cirkel. På det gamle stadion vandt jeg min første Europa Cup som spiller hos Ajax og senere som træner hos Barça. På det nye Wembley kan jeg vinde endnu en som Barça fan.

 

Er det Deres lykkestadion?

 

Wembley er et stadion jeg altid har kunnet lide. Det har været noget ganske særligt for mig. Der har jeg oplevet enestående øjeblikke som spiller og som træner.

 

Hvilke minder har De om den Champions League titel De vandt med Barcelona, som i morgen (i dag) fejrer 19 års jubilæum?

 

Kun gode. Tilhængernes indstilling dengang var katastrofal. De tænkte altid at man ville lide nederlag og på at vi endnu engang ville tabe en finale. Nu har det ændret sig fuldstændigt og alle tror at vi har vundet over Manchester United uden at det er nødvendigt at spille. Man er gået fra en ekstrem til en anden. Jeg tror at finalen på Wembley i 92 tjente til at begynde at få ændret denne indstilling. Det var et sidste strejf så folk så, at Barcelona var et hold der var i stand til at have kommandoen, at man ikke var afhængig af nogen og at man var i stand til alt. At det var op til en selv. Denne sejr blev et vendepunkt hvad angår tilhængernes indstilling.

 

 

Opfatter De det sådan at det at vinde på Wembley for Barça også er at afslutte en periode?

 

Det siger man altid. Men hvad skal afsluttes? Hvorfor ikke åbne? Hvorfor kan man ikke holde sejrsstimen åben? Hvorfor tænke negativt? At afslutte implicerer at stoppe, og dette er negativt og man skal ikke tænke sådan.

 

To år efter den i 92 nåede man endnu en finale, og nu ser det ud som om det aktuelle hold også har gennemløbet denne strækning. Ser De det sådan?

 

Det går godt for klubben. At være med deroppe helt i front er rigtig svært. Og særligt konstant. Man skal bare se på hvor de to finalister fra sidste år endte: De røg ud i kvartfinalerne. Konkurrencen er enorm. At få et hold så højt op koster rigtig meget. Alt og alle må være hundred procent klar til at kaste sig over udfordringerne. Man kan ikke gå ud med 99%. I så fald, når du ikke frem. Det er et arbejde der kræver ti timer hver dag som alle må deltage i. Klubben må harmonisk gå i samme retning. Hvis en ikke vil, ikke kan eller ikke når samme rytme som resten, opnår holdet ikke sit mål. Det er et bestialsk arbejde. Over en sæson er der opture og nedture. Man skal overleve de dårlige øjeblikke, og derfor har du brug for alle.

 

 

Faktum er, at Guardiola tager til Wembley med hele truppen til rådighed. Er situationen ideal?

 

Ja, men man skal ikke bare kigge på truppen. Man skal gå i samme retning. Ikke bare dem der er en del af holdet, men også bestyrelsen. Den begyndte sidste sommer og bør gå i samme retning. Man skal se på finalisterne fra sidste år, hvor der er sket forandringer, og de er ikke med fremme længere.

 

Har De fornemmelsen af at hvis Barça tabte denne finale, ville der ikke ske noget hos klubben. At situationen er holdbar nok til at komme sig over det?

 

Der har været rigelig med forandringer denne sæson, men heldigvis har man ikke rørt noget; og indenfor og udenfor banen er alting gået temmelig godt. Der har været skader, men jeg siger at uheld fører altid til noget godt. Uden skader havde vi ikke opdaget at Mascherano kan være midterforsvarer. Dette er et pletskud. Men i starten traf bestyrelsen beslutninger der var imod træneren. Disse ting hjælper ikke. Og nu må vi se hvordan køb og salg af spillere udvikler sig sommeren over. Man må se på hvordan det fungerer. Enhver detalje som kan være negativ, jeg ved ikke hvad det kan være, vil påvirke holdets indsats i fremtiden.

 

Som De sagde før, så skal alle gå frem samlet.

 

Sådan er det. For hvis ikke, bebrejder man holdet. Efter min bedømmelse er den vigtigste træneren. Bestyrelsen bør forsøge at dække trænerens krav. I den forstand er Guardiola mere end en træner. Han er catalonier og Barça fan. Han er vokset op her og jeg forsikrer og forsikrer og forsikrer, at han ikke vil tage nogen beslutning som vil være skadelig for klubben. Han tænker kun på hvad der er godt for klubben.

 

 

Hvad har været det bedste ved Pep?

 

Han har sin filosofi, og han er ikke bange for at træffe beslutninger. Han har været tapper. Han er aldrig veget tilbage. At smide Ronaldinho på porten var stærkt. I den periode havde Guardiola stor opbakning fra bestyrelsen. Og nu skal vi se om han stadig har det.

 

Er det Guardiola udretter en ære for Dem?

 

Selvfølgelig. Han var spiller hos mig, og vi holder stadig forbindelsen ved lige. Han var allerede en snu rad, og derfor kan han varetage dette hverv og træffe beslutninger. Imidlertid kan en person alene ikke gøre noget. Han skal være i godt selskab. Det er et spørgsmål om sammenspil. Så længe han kan holde fast på at ingen skal trænge ind på hans terræn, kan han gøre ting. Man skal tænke på at der er et ti timers arbejde hver dag og at man skal være tilstede på totusind fronter.

 

Er De enig med ham i at man ikke kan sammenligne dette hold med Dream Team?

 

Denne sammenligning er absurd. For mig og også for ham. Det Dream Team var fantastisk. Og det er dette hold også. Det er som når man sammenligner det med andre hold. Det må man væmmes ved. Vil man sige at det Barça hold der vandt de fem trofæer var noget lort? Nej. (O.a. hentydning til 1951-52 sæsonen).

 

Man sammenligner det også med historiens store hold, som Deres eget Ajax eller Milan. Er det logisk at indlade sig på det?

 

Alle har eller havde rigtig gode spillere. Og det er dem som er eksemplerne for børnene. Børn har brug for helte indenfor alle sportsgrene.

 

Nu er helten Messi?

 

Nu sammenligner man Messi med Maradona eller Pelé. Hvordan er det muligt når Pelé har spillet i 25 år og Maradona i to årtier? Den slags sammenligninger er hæslige. Messi har bare spillet i fem år. Lad os nu nyde ham, og så får vi at se ved hans karrieres afslutning hvad han har lavet sammenlignet med andre hvis karriere har været længere.

 

 

At vinde på Wembley ville betyde den fjerde sejr i den fineste Europa Cup. For ikke så længe siden havde man med nød og næppe en. Nu er man begyndt at komme i form. Ser De det sådan?

 

Man skal jo altid begynde med den første, ikke? (Han griner).

 

Ja, selvfølgelig. Den fjerde ville være at anbringe sig på niveau med Bayern München eller Ajax i historien. Den placering i historien Barça føler er passende.

 

Det er hvad der manglede i denne klubs historie. Lad os se om vi kan vinde mere endnu. Her i dag er det en smule lettere, for tidligere kunne man kun komme med hvis man vandt ligaen. Derfor er sammenligningerne hæslige. Barça tilhængerne bør nyde øjeblikket man oplever. Det er utroligt at der hver uge er to millioner mennesker som ser helte som Xavi og Messi.

 

Hvad ville Cruyff sige, hvis han var træner i dag?

 

Endnu engang så gå dog ud og nyd det. Det er et enestående øjeblik som man skal smage på. Man skal spille ansvarsbevidst og uden angst.

 

 

 

Hovedside om Cruyff